Mindfulness

Tänään mietittiin terapiassa juuri noita mun aamuahdistuksia. Ne luultavasti johtuu juuri siitä, ettei aamuisin ole tiennyt mikä on tilanne. Voi myös olla mahdollista, että olen joutunut olemaan joskus myös aamuisin yksin. Ainakin iltaisin ja öisin olin useinkin. En ole kyennyt käsittelemään yksinäisyyden aiheuttamia pelon tunteita.

Harjoiteltiin ensimmäisen kerran mindfulnessia eli tietoisuustaitoharjoituksia. Terapeuttini luki minulle, ja minä istuin hyvin juurrutettuna penkissä silmät kiinni. Ajattelen vahvasti mielikuvillani ja niin tein nytkin. Ensimmäisenä piti ”irroittaa” itsestään tarkkailijaosa joka tarkkailee minua ja tunteitani. Sain mielikuvan tikku-ukosta joka yrittää irrottautua minusta, mutta se oli jotenkin hankalaa. Aivan kuin tikku-ukko olisi liimautunut minuun tiukasti. Se venyi ja venyi ja se oli vaivalloista mutta vihdoin pääsi irti. Sitten piti tarkailla ajatuksiaan. Olen jotenkin yhdistänyt ajatukseni sellaisiksi ajatuskupliksi jotka poksahtivat valkoisiksi puhekupliksi pääni yläpuolelle, osan ajatuksistani pystyi tikku-ukko lukemaan mutta hyvin pian ne alkoivat plopsahdella siihen tahtiin ettei niitä ehtinyt lukemaan. Koko yläpuoleni täyttyi valkoisilla puhekuplilla täynnä ajatuksiani. Ne tulivat niin vinhaa vauhtia että kuului vain ratatatatttatatatattatatatataa! Se oli kuin taivas täynnä valkoisia pilviä. Katselin niitä alhaalta käsin ja tunsin oloni kovin pieneksi.

Sitten piti ajatella tunteita, heti ensimmäisenä ajattelin ahdistusta. Se tuntui isolta möykyltä rinnassa. Nappasin siitä kädellä kiinni mutta se venyi myös. Kaikin voimin tikku-ukko repi sitä möykkyä rinnastani irti ja se venyi venymistään. Tikku-ukko otti siitä kaksin käsin kiinni ja alkoi vääntää sitä myötäpäivään. Möykky repeytyi vihdoin rinnastani irti ja oli harmaana mönjänä tikku-ukon kädessä. Se pyöritteli sitä tahmeaa mönjää käsissään ja tarkasteli sitä hyvin läheltä.

Miltä ahdistus tuntuu, miltä ahdistus näyttää?

Harjoitusta tulee varmasti tehtyä useasti. On mielenkiintoista tarkkailla itseään. Ja tunteitaan, mikä tunne tämä on? Missä kohtaa minussa se tunne tuntuu? Mitä se haluaa minulle kertoa? Onko jokin oikeasti hätänä?

Päätin myös että alan tekemään kotona iltaisin rentoutusharjoituksia. Terapeutin tekemä ohjattu rentoutus oli niin ihana. Juutuupista varmasti löytyy monenlaisia. Napit korvaan, silmät kiinni ja rentoutumaan.

IMG_20180317_070421

Kirjoitettu toukokuussa 2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: