Riittääkö ymmärrys?

Pitäisikö minulla olla ymmärrystä äitini kasvatustyyliin, alkoholismiin, tunnekylmyyteen? Kävimme terapiassa läpi äitini lapsuutta, yhdistelimme niitä riekaleita mitä olin äidiltä, mummolta tai sukulaisilta kuullut.

Mielestäni minun ei tarvitse ymmärtää tai antaa ymmärrystä siihen. Sillä äitini ei hakenut koskaan apua ongelmiinsa. Avun hakeminen ongelmiin,vaikka vähän vanhemmalla iällä, olisi ollut elintärkeää meidän lasten kannalta. Ymmärrän sen tosiasian, että elämä oli kyllä varmasti kovaa silloin aikoinaan hänen lapsuudessaan. Jos perustarpeet olisivat tulleet tyydytetyksi, olisi varmasti ollut helpompi täyttää muitakin tarpeita.

 

MASLOWIN TARVEHIERARKIA

1.Itsensä toteutus

Tarkoituksensa täyttäminen sekä itsensä toteutus.

2.Arvonanto

Ihminen tarvitsee itseluottamusta sekä tuntea olevansa arvokas.

3. Sosiaaliset tarpeet

Yhteenkuuluvuus,rakkasus sekä tahto antaa ja vastaantaa hellyyttä ja kiintymyksen osoituksia.

4. Turvallisuus

Suoja fyysiseltä ja taloudelliselta onnettomuudelta. Turvattomuus saattaa aiheuttaa hermostuneiuutta ja stressiä.

5. Fysiologiset tarpeet

Perusturvallisuuden tarpeet kuten ruoka, vesi ja uni. Näistä tarpeista tulee erittäin elintärkeitä pidettäessä esimerkiksi huolta perheestä. Ihmisen ollessa huolissaan näiden tarpeiden täyttymisestä eivät muut tarpeet saa juurikaan huomiota.

 

IMG_20180529_054128

 

Maslowin tarvehierarkia avasi ainakin omia silmiäni jonkun verran. Anteeksianto on silti aika iso sana. Tunteeni äitiä kohtaan ovat ristiriitaiset, rakastan ja vihaan. Ymmärrän ja en ymmärrä. Ehkä en koskaan tule olemaan varma mitä tunnen? Tarvitseeko minun edes tietää? En varmasti olisi käynyt näitä asioita koskaan läpi äitini eläessä. Silloin minun olisi pitänyt huolehtia jostain ihan muusta kuin oman pään leviämisestä..

 

Kirjoitettu huhtikuu 2015

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: